Omloop van de Kompenije

Wielercomite Drachtstercompagnie

Wielercomité

U kunt ons bereiken via e-mail: [email protected]

Het  wielelercomité bestaat uit:

Pieter Postma, [email protected], 0512 340423 / 06 22805296

Doede v.d. Bij, Sjoukje Kunnen, Esther Hozeman, Pieter Straatsma, Harry de Meer

Historie

In 2004 organiseerden we als wielercomité de eerste “ Omloop van de Kompenije”. Winnaar bij de elite/beloften werd Sierd Steiginga uit Exmorra. Als “voorwedstrijd”  hadden we een wedstrijd voor amateurs A. Een jaar later werd Cor van Leeuwen uit Groningen bij de elite/beloften de winnaar van de tweede omloop. Als voorwedstrijd hadden we toen een wedstrijd voor junioren. Voor de Kompenijster jeugd werd er toen voor de eerste keer een Dikke Banden Race georganiseerd. De 3de omloop werd wederom gewonnen door Sierd Steiginga uit Exmorra. De 4de omloop over de Klamersreed werd bij de elite/beloften gewonnen door Tino Haakman uit Enkhuizen. Ook de 5de  en 6de omloop werd gewonnen door een renner van over de afsluitdijk. De 5de werd gewonnen door baanrenner Peter Schep en de 6de door Rudie Vriend. De 7de omloop werd gewonnen door Sierk Jan de Haan. De 8ste omloop via de Klamersreed (huidige rondje) werd gewonnen door Glenn Clermonts uit Belligwolde. Op 22 juni 2013 werd de Duitser Christoph Haxsen winnaar van de kletsnatte 9de omloop. De wedstrijd voor Amateurs A en de Dikke Banden Race voor de Kompenijster jeugd en senioren vormen intussen een vast onderdeel van het programma. Dit wordt door menig renner gewaardeerd.

 

 

Wielrennen al vanaf....

De Kompenije heeft een rijke historie aan plaatselijke wielervedetten. Wielrenners uit het verleden zijn o.a. Bert Dijkstra, Wiebe en Iebe Bouma, Douwe Rozema en Jappie Postma. Allen waren lid van de wielervereniging Drachten. Het clubhuis was gevestigd in café v.d. Lei aan de Feart (de huidige Terp). De trainingen werden vanuit het clubhuis georganiseerd. Daarbij fietste men meerdere ronden via de Feart, de Skieding, de Folgsterleane en de Klamersreed. Dit alles zonder verkeersregelaars. In die periode ontstonden er op de Klamersreed diverse liefdesrelaties: sommige wielrenners hadden namelijk meer oog voor de meisjes dan voor de fiets. Ik herinner me uit die periode dat er tijdens een clubkampioenschap een wedstrijd voor de jeugd op gewone fietsen werd georganiseerd. Ik zat toen nog op de lagere school. De wedstrijd betrof o.a. een tijdrit via de Skieding (rondje van 10 km). Deelnemers waren o.a. Jelke v.d. Vee, Bonne Aans en ondergetekende. Ik heb er nog een medaille aan over gehouden (dit bij gebrek aan voldoende deelnemers). Een leuke anekdote: Jappie Postma was ooit een zeer fanatiek wielrenner en als tijdrijder maakte hij een duur foutje. Door niet bij de Klamersreed maar bij de Warrebosk linksaf te slaan kwam hij uiteindelijk bij de Fam. de Vries op het erf……. Omdat het op de Skieding te druk werd met vrachtverkeer e.d. werden trainingswedstrijden onmogelijk en moest de wielervereniging uitwijken naar een andere locatie.

In de jaren 90 was Douwe Rozema de organisator van een aantal wielerwedstrijden in de Kompenije. Een van de winnaars uit die tijd was Karsten Kroon. Onlangs kwam hij als profwielrenner lelijk ten val. Daarbij liep hij meerdere verwondingen aan het hoofd op. Gelukkig droeg hij een helm!

In het jaar 2002 werd door de wielervereniging Drachten in de Kompenije het regiokampioenschap georganiseerd. Gedurende de gehele dag kwamen daarbij alle categorieën aan de start. Vrijwilligers van de voetbalvereniging verleenden daarbij hun medewerking. Wiebe v.d. Heide en Wieke Kats zorgden bijvoorbeeld voor de soep.

In het voorjaar van 2004 organiseerden we vanuit de voetbalvereniging de 1ste Kompenijster omloop. Rottevalle moest als organisator afhaken en daarop werden wij door de wielervereniging Drachten gevraagd de op de agenda staande wielerwedstrijd te organiseren. Binnen drie maand was alles geregeld: nu zijn we toe aan de 14de wedstrijd op rij. Twee keer organiseerden we het district kampioenschap Noord.

Ook het komend jaar proberen we weer een omloop te organiseren. Een derde lustrum lijkt ons namelijk een mooie afsluiting van het wielergebeuren in Drachtstercompagnie. Waarom dan de laatste keer: omdat het steeds moeilijker wordt sponsoren te vinden. Dit jaar hebben we al moeten bezuinigen op het aantal premie sprints. Dit is iets wat we eigenlijk niet willen. Wat betreft de sponsoring weten bijvoorbeeld nu al dat we komend jaar op zoek moeten naar een nieuwe hoofdsponsor. Dit scheelt ons al 500 euro op een begroting van 6.000 euro.  M.a.w., kandidaat sponsoren kunnen zich bij het wielercomité aanmelden. 


 

Recent Photos

Omloop van de Kompenije 2015